Thailand top 10 - de tien dingen in Thailand die je moet zien of doen

Thailand top 10 / Ayutthaya

 home vakantie naar Thailand handig om te wetenlinks cookiebeleidcontact 

Bangkok

Chiang Mai

Phuket

Krabi

Ayutthaya

Sukhothai

eten

stranden

nationale parken

typisch Thailand

 
handig om te weten
 
Thailand vakantietips

THAILAND TIP 5: AYUTTHAYA

Ayutthaya is een stad dat gelegen is in het centrale deel van Thailand. Ayutthaya bestaat uit twee delen. Ten eerste is er de moderne stad Ayutthaya waar een kleine zeventigduizend inwoners leven. Daarnaast is er ook nog de historische stad Ayutthaya waar tegenwoordig niemand meer woont, maar wat vroeger de hoofdstad was van het voormalige Koninkrijk Ayutthaya dat rond het jaar 1350 gesticht is. Toen het Birmese leger Ayutthaya in 1767 vernietigden was het gedaan met de belangrijke rol die de stad had. De ruïnes zijn bewaard gebleven in een gebied dat tegenwoordig bekend staat als het Historisch Park Ayutthaya. Deze plek staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het behoort tot de belangrijkste historische plekken binnen het hedendaagse Thailand.

Geschiedenis
De geschiedenis van Ayutthaya begint halverwege de veertiende eeuw. Toen bleek Siamese staat behoefte had aan een centraal gelegen stad. De vallei van de rivier de Menam was hiervoor de ideale locatie. Het Koninkrijk Lopburi zorgde uiteindelijk dat deze Siamese staat deel ging uitmaken van het rijk. Doordat deze staat expandeerde naar het zuiden verplaatste steeds meer tai-sprekende volkeren zich zuidwaarts. Een van de mensen die zich ook zuidwaarts verplaatste was een rijke Chinese koopman en avonturier genaamd U Thong. In 1350 bedreigd een epidemie het hof en daarom werd deze verplaatst naar de vlakte van de Menam. Hier werd op een eiland in de rivier de nieuwe hoofdstad Ayutthaya gesticht. De naam Ayutthaya verwijst naar het in Noord-India gelegen Ayodhya. Dit was de stad van Rhama, één van de bekende goden uit het hindoe-epos Ramayana. Vanaf dat moment nam U Thong een koninklijke naam aan, namelijk Ramathibodi. Hij was koning van 1351-1369.
Hij was ook degene die, ondanks dat hij zich bij de naam van de hoofdstad liet inspireren door een Hindoegod, in 1360 het Theravada Boeddhisme verklaarde tot staatsgodsdienst van de nieuwe hoofdstad. Om dit kracht bij te zetten haalde hij leden van een sangha naar Ayutthaya om een nieuwe kloosterorde te stichten. Van oorsprong waren dit boeddhistische monniken uit Ceylon. Er werden nog een aantal maatregelen genomen om deze nieuwe religie goed te laten inbedden in de nieuwe hoofdstad. De regels die hij destijds had opgesteld hebben standgehouden tot diep in de negentiende eeuw.

Al reeds aan het einde van de veertiende eeuw staat Ayutthaya bekend als een invloedrijke en sterke mogendheid in de regio van Zuidoost-Azië. Het handhaven van deze machtspositie was echter lastig door het gebrek aan manschappen. Koning Rathmathi deed er alles aan om de machtspositie van zijn rijk in stand te houden. Dit deed hij onder andere door nog in zijn laatste levensjaar Angkor te veroveren. Dit was in die tijd de hoofdstad van het Khmer-Rijk. Dit alles had te maken met strategische overwegingen om het Rijk zo te versterken. Uiteindelijk overleed de koning in 1369 en werd het Koninkrijk erkend door de Ming-dynastie die toen net de nieuwe machthebbers waren in China. Gedurende de vijftiende en de zestiende eeuw lag de focus van het rijk op het schiereiland Malakka. Dit was destijds het islamitische gedeelte dat grenst aan het Koninkrijk. Ook werd in de zestiende eeuw Birma steeds belangrijker en ook zij voerden een agressieve campagne jegens de aangrenzende gebieden. Het waren ook de Birmese legers die uiteindelijk de stad Ayutthaya veroverden. Toen werd ook de gehele koninklijke familie verbannen en weggevoerd naar Birma. De Thaise gouverneur Dharmmaraja kreeg zeggenschap over de stad. Het was uiteindelijk zijn zoon Nerasuan die de Birmezen weer uit het land verdreef zodat de Thaise onafhankelijkheid werd hersteld. In de zestiende eeuw begon ook het contact met het Westen, want de Portugezen hadden Malakka veroverd en kwamen zo ook in contact met Ayutthaya. Hiermee deden de eerste Europeanen hun intrede. Al toen werden ook de eerste handelsverdragen beklonken. Portugal kreeg zo de mogelijkheid om handel te bedrijven met het Koninkrijk. Aan het einde van de zestiende eeuw wisten de Nederlanders ook een soortgelijk handelsverdrag af te sluiten op het gebied van rijsthandel.

De relatie met buitenlanders werd in de zeventiende eeuw nog sterker, zeker in de tweede helft van deze eeuw. De toenmalige koning Narai verwelkomde buitenlandse partijen op gastvrije wijze. Dit was echter wel tegen zijn aard, want deze toenmalige wereldleider had wantrouwen tegenover buitenlandse invloed. Toch werden er handelsbelangen gesmeed met meerdere landen, zoals Japan, Nederland en Engeland. Ook werden er Thaise diplomaten op missie gestuurd naar Parijs en Den Haag. Er werd voor een spreiding gekozen met meerdere westerse contacten om op deze manier de verschillende Europese partijen tegen elkaar te kunnen uitspelen, zodat geen van deze partijen te veel macht zouden krijgen. Toch had dit uitspelen ook nadelen en ontstonden er gewelddadige situaties, zoals in 1664, wanneer Nederland geweld gebruikt om een verdrag af te dwingen. Het hoogtepunt van het Koninkrijk van Ayutthaya ligt in de achttiende eeuw. Het rijk had net een bloedige periode vol van machtsstrijd achter de rug. Vanaf het tweede kwart van de achttiende eeuw brak er een periode van vrede uit waarin de stad en het rijk zich op cultureel en educatief vlak konden ontwikkelen. Hiermee werd het een hoogontwikkelde staat. Je kunt ook stellen dat deze achttiende eeuw het begin van het einde was, want nog voordat deze eeuw ten einde was waren het weer de Birmese legers die de stad veroverden. Uiteindelijk werd Ayutthaya verwoest door de Birmezen waarmee een einde kwam aan dit koninkrijk. Onder leiding van de militaire commandant Taksin wist de kern van het rijk te ontsnappen. Het was onder leiding van deze commandant dat het Rijk weer overeind krabbelde en Siam vanuit een meer zuidelijke positie als een ware feniks uit de as herrees. De stad werd wel achtergelaten en kwam zo ten prooi aan de jungle waarin ze gesitueerd was. Alleen het tempelcomplex heeft de tand des tijds beter doorstaan.

Ayutthaya Historisch Park
Het gebied van de oude hoofdstad Ayutthaya en het daarbij gelijknamige horende Koninkrijk staat tegenwoordig bekend onder de naam Ayutthaya Historisch Park. Dit park mag zich terecht sinds 1991 laten vermelden als werelderfgoed op de lijst van UNESCO. Dit historische park is zeer interessant, omdat je veel meer te weten komt over dit oude rijk. In het gebied liggen meerdere tempels en paleizen verscholen. Een van deze tempels die we toch wel even willen noemen is Wat Na Phra Meru. Deze tempel ligt aan de noordoever van de Lop Buri rivier en staat bekend als één van de best bewaarde tempels van het oude koninkrijk. Natuurlijk zijn er nog meer tempels die de moeite van het vermelden waard zijn, maar de belangrijkste zullen we apart behandelen. Een van de paleizen in dit historische park is het zomerpaleis Bang Pa-In. Al met al dus een zeer interessant historisch Park voor zowel liefhebbers van cultuur als liefhebbers van natuur. Deze culturele restanten liggen vaak verscholen in de jungle.

Wang Luang
Vrij vertaald betekent Wang Luang 'koninklijk paleis'. Dit paleis was dan ook de residentie van de koning van Ayutthaya. Vaak wordt deze ook wel het oude paleis genoemd, omdat er ook een koninklijk paleis in Bangkok is. Het huidige paleis in Bangkok is ook geïnspireerd op de stijl van Wang Luang. Het paleis is gesitueerd in het noordwesten van de oude stad Ayutthaya en dateert uit de vijftiende eeuw. Wanneer je Ayutthaya bezoekt zal je ook zeker dit paleis moeten bezoeken. Dit behoort namelijk tot één van de hoogtepunten van het oude koninkrijk. Op het domein van het paleis zijn enkele mooie bezienswaardigheden. Zo wordt de Suriyat Amarin paviljoen opgesierd door een viervoudige geveltop in Siamese stijl. Deze gevel was zo hoog opgebouwd dat de koning de boten op de rivier kon observeren. Het gebouw Sanphet Prasat was één van de belangrijkste en grootste zalen die de koning gebruikte om gasten te ontvangen tijdens officiële staatsaangelegenheden. Naast deze hiergenoemde gebouwen zijn er nog vele andere bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld het wapenpaviljoen. Dit was een ruimte die oorspronkelijk werd gebruikt voor gevechtsoefeningen. Niet alles is nieuw aan dit paleizencomplex. Zo is de houten Tri Muk een replica van een paviljoen dat oorspronkelijk was gebouwd onder het bewind van koning Rama V. Het mag duidelijk zijn dat houten gebouwen in deze omgeving niet het eeuwige leven hadden, maar de replica is geheel op basis van de oude architectuur opgebouwd.

Wat Phra Mahathat
De belangrijkste tempel van Ayutthaya is Wat Phra Mahathat. Het tempelcomplex vormt het centrum van het Koninkrijk. Dit complex werd dan ook niet veel later na de stichting van de stad gebouwd in 1374. Verschillende koningen hebben in de loop der jaren het tempelcomplex steeds verder uitgebreid waardoor het steeds indrukwekkender werd. De eerste Nederlander die al schreef over dit fantastische grote tempelcomplex was Jeremias van Vliet. Deze uit Schiedam afkomstige man was lid van de Verenigde Oost-Indische compagnie en was in deze hoedanigheid directeur van het VOC-handelskantoor in Ayutthaya. Vandaar dat hij ook bevindingen over dit complex kon optekenen. Hoewel complex al een oorsprong heeft in de veertiende eeuw dateren de meeste restanten uit de zeventiende en achttiende eeuw. In tegenstelling tot de stad is het tempelcomplex de verwoesting van de Birmezen in 1767 redelijk bespaard gebleven. Tegenwoordig zijn er nog veel pagodes te bewonderen en ook enkele chedi’s. Als je het complex bezoekt moet je ook zeker even naar de ruïnes van de Grote Prang kijken. Tot 1911 was deze prang nog in goede staat, maar toen stortte hij in. Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw wordt ervoor gezorgd dat het complex niet verder in verval raakt door het uitvoeren van restauratiewerkzaamheden. Wanneer je nu door het complex dwaalt zie je her en der verspreid nog boeddhabeelden en prachtige restanten van bouwwerken. Hiermee krijg je een indruk van wat hij vroeger ooit te beleven was.

Ayutthaya vanuit Bangkok bezoeken
De afstand tussen Ayutthaya en Bangkok bedraagt ongeveer honderd kilometer. Het is daarom prima te doen om vanuit de hedendaagse hoofdstad een dagtrip naar de voormalige hoofdstad te maken. Er zijn meerdere excursies die je binnen een tijdbestek van pakweg 9 tot 10 uur naar Ayutthaya brengen en vervolgens ervoor zorgen dat je aan het einde van de dag terug bent in Bangkok. De kosten van een dergelijke excursie vallen ook wel mee: afhankelijk van de exacte invulling ben je pakweg 35 tot 70 euro kwijt. Als je een privétour wilt betaal je meer. De prijs is hierbij mede afhankelijk van het aantal deelnemers.

Je kunt je Ayutthaya dagexcursie vanuit Bangkok hier boeken

Meer Ayutthaya
-

 

Thailand bezienswaardigheden Thailand voor beginners Thailand klimaatinfo steden in Thailand beste maanden voor zonvakantie in Thailand