THAILAND TIP 8: STRANDEN

Veel Nederlandse toeristen zorgen ervoor dat ze in ieder geval een deel van hun vakantie in Thailand in de buurt van het strand verblijven. Door de vele honderden kilometers aan kuststrook en de vele eilanden die Thailand telt is dat geen lastige opgave. Thailand kent een enorm aantal grote en kleinere stranden die veelal bestaan uit fijn zand. De veelvuldig aanwezige palmbomen en vaak helderblauwe zee maken het plaatje af. Dit zijn de stranden waar je heerlijk kunt zonnebaden. Dit zijn de plekjes waar je foto’s kunt maken om het thuisfront mee jaloers te maken.

Op deze pagina beschrijven we de meest populaire en de mooiste stranden van Thailand. Dit is slechts een greep uit de vele droomstranden die Thailand telt.

Freedom Beach (Phuket)

Het aanbod van stranden in Thailand is enorm. Op het schiereiland Phuket mag wat ons betreft Freedom Beach niet overgeslagen worden. Al meteen valt hier het hagelwitte zand en de direct groene omgeving wanneer het strand overgaat in een land op. Het strand is niet zo heel lang, met slechts een lengte van 300 m, maar heeft een desolate indruk waardoor het paradijselijk aandoet. Het is een waar juweeltje van de stranden die je op Phuket kunt vinden. Geen groot strand, maar wel een mooi strand.

Phra Nang Beach (Krabi)

Op onze pagina over Krabi hebben we dit strand al even de revue laten passeren. Het strand is onder de lokalen en de toeristen ook wel bekend onder de naam Cave Beach. Ook dit strand is erg mooi en bovendien is er veel te doen. Het enige nadeel is dat heel veel mensen dit weten en het strand massaal bezoeken. Ben je graag onder de mensen in een paradijselijke omgeving dan is Phra Nang Beach een uitstekende locatie.

Maya Bay Beach (Koh Phi Phi Leh)

Een van de stranden op de kleine eilandengroep Koh Phi Phi is het op Koh Phi Phi Leh gesitueerde Maya Bay Beach. Zoals de naam al doet vermoeden is dit strand gesitueerd aan een baai. Deze baai is bijna volledig omringd door grote granieten rotsen die als een hoefijzer om de baai heen zitten. Hierdoor is het water hier lekker rustig omdat de invloeden van de zee er nauwelijks doorgang hebben. Het is dus een leuke plek om te snorkelen en ook voor kinderen om te zwemmen, door de geringe golfslag. Daarnaast is het ook een werkelijk paradijselijk plaatje dat dan weer zorgt voor een onvergetelijk moment wanneer je dit strand bezoekt.

Maya Bay Beach

Crystal Bay (Koh Samui)

Sommige stranden zijn helaas niet voor iedereen toegankelijk omdat ze deel uitmaken van een resort. Zo ook dit strand dat deel uitmaakt van het gelijknamige Crystal Bay resort. Mocht je een overnachting zoeken op het eiland Koh Samui, dan is dit resort een uitstekende plek omdat het de beschikking heeft over een daadwerkelijk prachtig strand. Het helderblauwe water van de zee komt tot stilstand op het hagelwitte strand waar enkele palmbomen staan. Het is werkelijk een mooie plek voor een romantisch uitstapje met twee. Bovendien kun je op één van de terrassen gesitueerd bij het strand heerlijk genieten van een drankje en een hapje terwijl je opgaat in het paradijs.

Ao Mai Ngam Beach (Surin Eilanden)

Op de Surin Eilanden, te midden van Mu Ko Surin National Park, ligt dit prachtige strand. Wat hier opvalt naast het hagelwitte strand zijn op de mangroven die met hun pootjes in het heldere zeewater staan. Dit strand ligt een stukje van de bewoonde eilanden en verschillende boottochten brengen je naar dit eiland. Vaak wordt een boottocht georganiseerd in combinatie met een lunch, of zelfs een overnachting. Een unieke ervaring om op zo’n verlaten eiland, helaas wel te midden van je mede reisgenoten, het gevoel te hebben dat je Robinson Crusoé bent. Het fijne is wel dat de meeste toeristen overdag weer het eiland verlaten en dat je slechts met een select groepje overnacht. Ervaar hoe het is om te overnachten op dit eiland. Het eiland met zijn relatief ondiepe wateren is een ideale plek om te snorkelen.

Koh Nang Yuan Beach (Koh Tao)

Een vrij uniek strand dat niet in ons overzicht van stranden mag ontbreken is het strand op het gelijknamige eiland Koh Namg Yuan. Het is werkelijk een uniek strand omdat het zowel aan de linker als rechterzijde aan de oceaan grenst. Het is een dunne strook die tijdens eb en grote delen van hoger water als strand dient. Wanneer het water op zijn hoogst staat ligt het strand net onder water. Naast dat dit strand een unieke ervaring is, is er een uitstekende plek als uitkijk over dit unieke stukje Thailand. Ook hier kun je prima duiken. Niet onbelangrijk is dat je hier kunt genieten van een lekker drankje en een hapje.

Railay Beach (Krabi)

Een ander bekend strand in Krabi is Railay Beach. Hier vallen naast het witte strand de prachtige granieten rotspartijen op. Als één van de mooiste stranden van Thailand mag dit strand dan ook zeker niet ontbreken. Naast prachtige natuur en het grote zandstrand aan het heldere water vallen ook de leuke Thaise bootjes op. Eigenlijk is Railay Beach een verzameling van stranden. De meeste bezoekers komen vanuit Krabi met een boot naar dit eiland en arriveren aan het oostelijke strand. De mooiste stranden vind je echter aan de westelijke kant. Naast je hier eerlijk op het strand kunt liggen en genieten van het warme oceaanwater, kunnen fanatiekelingen hier fantastisch rotsklimmen. Natuurlijk is het water uitermate geschikt om in te snorkelen of te duiken.

Railay Beach

Sunset Beach (Koh Lipe)

Helemaal in het zuiden van Thailand ligt Koh Lipe. Nog niet zoveel jaar geleden was dit vooral nog een onontdekt paradijs en had je als bezoeker vaak het rijk alleen. Tegenwoordig moet je deze plek wat meer delen met toeristen die ook hebben gehoord hoe mooi het hier is. De lokalen noemen dit strand Hat Pramong. De naam Sunset beach is te danken aan de prachtige zonsondergangen die hier bijna dagelijks, zeker op de dagen buiten het regenseizoen, de revue passeren. Het is dan ook een leuke plek voor stellen om romantisch te genieten van een mooie zonsondergang. Het is ook mogelijk om op een resort te verblijven nabij het strand.

Hua Hin Beach (Hua Hin)

Tot slot in ons overzicht nog het Hua Hin Beach, dat is gesitueerd op het gelijknamige eiland Hua Hin. Wat hier vooral opvalt zijn de mooie langgerekte stranden. Het eiland zelf is vrij toeristisch, met in de verte enkele grote hotels die aan de horizon staan. Dit gaat ten koste van een desolate indruk, maar de stranden zijn werkelijk uitstekend om op te toeven. Doordat het een drukker eiland is met veel toeristen zijn er ook veel voorzieningen en kun je naast lekker ontspannen op het strand ook allerlei activiteiten ondernemen. Een bijkomend voordeel van dit strand is dat het niet ver van de Thaise hoofdstad Bangkok ligt. Mocht je er een stedentrip maken en slechts enkele dagen in de Thaise hoofdstad zijn, dan is dit een uitstekende manier om toch iets van de Thaise stranden te ervaren.