THAILAND TIP 4: KRABI

De provincie Krabi wordt als één van de mooiste gebieden van Thailand beschouwd, of misschien zelfs wel als hét mooiste stuk van Thailand. Deze zuidelijke provincie is paradijslijk mooi, mede dankzij plekken als Ralaiy Beach, het uitzicht van de Tiger Cave Temple en natuurlijk het inmiddels wereldberoemde Koh Phi-Phi. Krabi is een veelzijdige provincie waar je enerzijds geconfronteerd zult worden met plekken die inmiddels platgelopen worden door toeristen, maar anderzijds ook met plekken waar je rust zult ervaren terwijl je geniet van schitterende plekjes.

De stad Krabi

Wanneer je Krabi je bezoekt kom je tijdens je doortocht ook door de stad Krabi. De meeste mensen zullen Krabi Town maar korte tijd bezoeken. Niet zo gek als je weet wat er allemaal in dit gebied zien en te beleven is. Toch heeft de stad zelf ook een aantal interessante aantrekkingspunten waardoor een verblijf in deze stad gerust ook twee of drie dagen zou kunnen duren.

Om te beginnen is de stad relatief goedkoop. Voor de spreekwoordelijke appel en een ei kun je hier al op een leuke plek overnachten. Ook eten en drinken zijn hieraan een goede prijs. Naast deze budgettaire redenen zijn er ook nog een aantal plekken in en rond de stad waar het goed toeven is, waardoor een verblijf in de stad best wel wat langer kan zijn dan een dag. Zo is er elk weekend, op de dagen vrijdag zaterdag en zondag, in de straat en de omringende straten van Soi 8 een leuke Weekendmarkt. Waar de straten van Krabi normaal rustig zijn en niet erg bruisend is dit in het weekend vaak anders. Je zult zien dat de straten van dit deel van de stad beginnen op te leven en dat mensen uit de wijde omgeving hier een gezellig dagje doorbrengen. Zoals veel plekken in Thailand is deze markt een uitstekende plek om Thailand proeven. Enorm veel voedselkraampjes bieden een gevarieerd menu aan met lokale specialiteiten. Dit geheel van vooral proeven wordt verder nog interessanter met een stukje cultuur van Thaise zang en dans.

Een andere bekende plek in deze stad, nou ja net buiten de stad Krabi, is de locatie waar Wat Than Sua is gesitueerd. Deze tempel wordt ook wel de Tiger Cave Temple genoemd. Dat brengt ons meteen bij een tweede leuke activiteit in en rond Krabi stad. Je kunt de stad en de omgeving namelijk uitstekend verkennen op een brommertje of scooter die je voor een dag kunt huren. De tempel ligt net buiten de stad en met een brommertje, of desnoods met een taxi, ben je er zo. De tempel is niet enorm groot maar je hebt er een mooi Boeddhabeeld en een beeld van een tijger. Het grote pluspunt is het uitzicht over de Kars bergen die één van de hoofdredenen zijn waarom zoveel toeristen naar deze provincie komen. Het laatste stuk van het bezoek aan deze tempel is een klim. Dat is nog een klim die wat tijd in beslag neemt en het is dan ook wel aan te raden om het bezoek aan de tempel op tijd in te plannen, anders ben je te laat en zal je de top niet bereiken. Naast de tempel liggen op de route ook enkele grotten.

De baaien en stranden van Krabi Town zijn zeer de moeite waard. Zeker de grens tussen land en zee laat af en toe mooie contrasten zien van rotspartijen die boven het water uitsteken. Een andere leuke activiteit die je kunt doen is eilandhoppen. Vanuit de stad vertrekken diverse bootjes die je langs enkele onbewoonde eilandjes brengen. Al met al, naast wat hier al beschreven is, is er veel te doen in en vanuit de stad Krabi.

Tiger Cave Temple

Koh Phi Phi

Een van de bekende en iconische landmarks van Thailand vind je bij Koh Phi Phi. Eigenlijk is dit een nationaal park dat bestaat uit zes eilanden. Naast dat je hier ook weer de hagelwitte stranden hebt met de zulke karakteristieke palmbomen, zijn er ook een aantal pittoreske plaatjes met de daarbij al even indrukwekkende landschappen die boven het water uit te torenen. Een van de meest bekende en iconische plekken is Monkey Bay. Naast dat het er hier prachtig uitziet zijn er op het eiland ook, verrassend genoeg, veel apen. De apen zijn ook niet echt schuw en redelijk brutaal en zullen dus zeker toeristen benaderen om te proberen wat eten bij elkaar te schooien. Soms wordt dat zelfs gedaan door dingen te stelen in ruil voor losgeld in de vorm van eten. Zo kan een hoedje of een bril zomaar van je afgepakt worden en krijg je deze pas terug als de apen wat te eten krijgen.

Een andere reden waarom Koh Phi Phi zo populair is, is het prachtige onderwaterleven. De eilanden lenen zich prima voor snorkelaars en duikers. Prachtige koraalgebieden laten kleurrijke zeevissen zien die je laten genieten van een gevarieerde onderwaterwereld. Als je van de vis Nemo houdt, dan moet je zeker gaan duiken op de locatie ‘Anamone Reef’. Hier kom je de clownvis zeker tegen. Een andere goede duikplek is het wrak van de King Cruiser. De namen van de onderlinge eilanden spreken soms weinig tot de verbeelding. Dat neemt niet weg dat eilanden daardoor minder de moeite waard zijn. Zo kom je op Bamboo Island in een paradijs waar de begroeiing bamboe zeker niet ontbreekt. Dit plekje wordt doorgaans weinig door toeristen bezocht en is daardoor een oase van rust. Deze eilandengroep bereik je het makkelijkste via Phuket.

Koh Lanta

In het zuiden van Thailand ligt het eiland Koh Lanta. Dit is een geliefde bestemming bij jonge of verliefde koppels die graag wat ‘Quality Time’ samen willen doormaken. Je zult hier misschien niet het mooiste Thailand ervaren, maar nog altijd is het een prachtig eiland waar een hoop te doen is. Zo zijn er rond het eiland nog een hoop andere eilandjes en worden er diverse tours georganiseerd die je langs deze eilandjes brengen. Ook zullen tijdens deze tour langs de eilanden prima snorkelgronden worden aangedaan. Daarmee is Koh Lanta na een rondreis door Krabi een uitstekende locatie om even lekker tot rust te komen. Naast dat je de relaxed kunt snorkelen bij de kleine eilandjes waar je met bootjes naartoe wordt gebracht, is Koh Lanta een leuke plek om erop uit te trekken met een scooter die je ter plekke kunt huren.

Zoals al gezegd is zelfs niet het mooiste eiland van Thailand nog altijd een paradijs. Hier kom je achter wanneer je een bezoek brengt aan Koh Lanta National Park. Ook dit park kun je met de scooter aandoen waardoor je meerdere uitzichtpunten kunt bezoeken. Als je graag uitgaat op het eiland zijn daarvoor ook meerdere leuke terrasjes te vinden. Goed voorbeeld daarvan is de bar de ‘Why Not Bar’. De naam zegt al genoeg; hier alleen maar ontspanning onder het genot van een lekker drankje in de Thaise zon. Het oude stadscentrum van het plaatsje Lanta is dan ook weer erg leuk om te bezoeken. Lanta Old Town heeft pittoreske houten huisjes die een rust uitstralen waardoor alle stress je lichaam verlaat.

Stranden

Door de vele eilanden die bij de provincie Krabi horen is er ook een eindeloos arsenaal aan prachtige stranden. Dit zijn er veel te veel om op te noemen. We zullen enkele van de mooiste stranden hier de revue laten passeren. Een van de meest bekende stranden vinden we op Ko Phi Phi Lee; namelijk Pileh Bay. Dit is dan ook wel een van de meest iconische stranden van Thailand en mag, zeker als je in de buurt bent niet overgeslagen worden

Haad Nui, of Nui Beach, is ook één van de stranden die niet in ons overzicht mag ontbreken. Veelal is een mooi wit zandstrand met palmbomen een pluspunt voor een bezoek aan een strand. Dit strand heeft echter vooral een ruig karakter. Dat is ook de reden waarom vooral liefhebbers van ruige natuur hier kunnen genieten van een combinatie van land en zee. De plek is dan weer minder om lekker te zwemmen of op het strand te liggen. Het zand is vaak wat grover of grindachtig en in het water liggen vervelende stenen en rotsen waar het niet fijn van is om op te staan. Het belangrijkste is dan ook gewoon vooral de adembenemende locatie van de prachtige kleine strandje.

Zo’n ander mooi pittoresk strandje is Diamond Cliff Beach. Op een steenworp van afstand van het strandje ligt een restaurant dat wat hoger ligt en vanwaar af prachtig uitzicht hebt over dit natuurschoon. Een mooie combinatie van lekker eten en paradijselijk uitzicht. De vele stranden in deze provincie zorgen ervoor dat we hoop stranden niet kunnen noemen. Daarom tot slot nog een strand dat wat beter geschikt is om lekker te badderen en te genieten van de zon. PhraNang Cave Beach is een gezellig drukke locatie waar wel wat toeristen lopen, maar waar iedereen uitermate ontspannen is. Het nadeel is het vrij massaal aanwezige toerisme, maar het voordeel is wel dat er veel activiteiten zijn en dat de natuur ook mooi is.

Krabi strand

Bezienswaardigheden

Krabi is een gebied dat vol zit met prachtige bezienswaardigheden. Net als andere zaken, zoals stranden, moeten we weer een hoop bezienswaardigheden onrecht aandoen door ze hier niet te vermelden. Zo zijn er vele Viewpoints met prachtige uitzichten. Te veel om hier op te noemen, maar zeker iets om te bekijken wanneer je hier bent. Ook hebben we enkele zaken al behandeld die in de buurt van de stad Krabi liggen. Hoofdzakelijk kom je in Thailand boeddhistische tempels tegen en is dat vaak ook de enige religieuze stroming die is vertegenwoordigd. Toch is het ook mogelijk om een andere religieuze stroming tegengekomen door de Ao Nong Moskee te bezoeken. In de avonduren is deze moskee ook prachtig verlicht. In ons onderwerp over Krabi Town hebben we het nog niet gehad over de beeldentuin die hier te vinden is waar een aantal mooie sculpturen staan. Dus ook liefhebbers van kunst dat niet zo direct te maken heeft met de Thaise cultuur kunnen in deze stad aan hun trekken komen.

Het mag duidelijk zijn dat in de provincie Krabi de moslimgemeenschap redelijk goed vertegenwoordigd is. Zo is er ook een drijvend moslimdorp genaamd Koh Panyi. Dit mag zeker niet ontbreken op je lijstje met unieke te bezoeken plekken. Het is toch leuk om te zien hoe een gemeenschap leeft op het water. Het boeddhistische tempelcomplex Wat Maha That Waqchhiramol komt indrukwekkend en wijds over op haar bezoekers. Deze prachtige tempel is gesitueerd in het centrum van een oude hoofdstad en doet werkelijk sprookjesachtig aan. Waar de oude hoofdstad die het tempelcomplex omringde inmiddels weer door de natuur is ingenomen, heeft het tempelcomplex de tand destijds redelijk doorstaan. Daardoor is het nog altijd indrukwekkend en enorm groots. Je hebt kans dat als je dit complex bezoekt dat je het niet kan laten om het Boeddhahoofd, dat is omringd door wortels van een boom, te fotograferen. Niet heel origineel, maar wel een plaatje dat niet mag ontbreken in je plakboek.

Dit complex kent een lange geschiedenis. Het is dan ook aan te raden om hier een tour te doen onder leiding van een gids, zodat je veel te weten komt over de geschiedenis van dit complex en de stad die hier ooit te vinden was. Meer over deze prachtige plek kun je lezen op onze pagina over Ayutthaya.

Wat Phra Mahathat