HANDIG OM TE WETEN OVER THAILAND

Reizen naar Thailand betekent een nieuw avontuur aangaan. Weg van je veilige thuishaven, op reis naar een andere wereld. Dat betekent dat je te maken kunt krijgen met zaken die anders werken dan dat je het thuis gewend bent. Om je goed voorbereid op vakantie naar Thailand te laten gaan, hebben wij een aantal belangrijke dingen op een rijtje gezet die handig zijn om te weten over Thailand.

Reisdocumenten en visum

Om als toerist naar Thailand te reizen heb je geen visum nodig, zolang je in het bezit bent van een geldig Nederlands paspoort. Dit reisdocument dient bij aankomst nog tenminste 6 maanden geldig te zijn. Je krijgt bij aankomst op de luchthaven een inreisvisum in je paspoort gestempeld dat je voor 30 dagen toegang biedt tot Thailand. Zo’n ‘visa exemption’ is gratis. Je moet wel voor je bij de paspoortcontrole aankomt een ‘arrival card’ ingevuld hebben. Deze worden als het goed is onderweg in het vliegtuig al uitgedeeld door het boordpersoneel. Anders vind je deze formulieren bij de balies van de paspoortcontroles.

Wil je langer dan dertig dagen naar Thailand reizen of binnen een korte periode meerdere keren naar Thailand reizen dan heb je een visum voor Thailand nodig. Een toeristenvisum voor een verblijf van zestig dagen (of maximaal twee keer zestig dagen) regel je bijvoorbeeld via één van de vele visumbureau’s die Nederland telt.

Elektriciteit

In Thailand worden er twee soorten stopcontacten veel gebruikt: die waar de Europese stekkers inpassen (zonder randaarde) en die met twee platte pinnen (Amerikaanse stopcontacten), ook zonder randaarde. Daarvoor heb je een adapter of wereldstekker nodig. De stopcontacten zijn soms dusdanig ‘uitgewoond’ dat de stekkers niet goed blijven zitten. In de meeste modernere en vooral de duurdere hotels in Thailand zie je dat er steeds meer universele stopcontacten gebruikt worden waar bijna alle verschillende soorten stekkers in passen, inclusief de Europese stekkers die we in Nederland gebruiken. Omdat het niet iets is waar je zomaar op kunt rekenen zouden we altijd één of twee wereldstekkers meenemen, zodat je nooit zonder stroom hoeft te zitten.

Het voltage van het stroomnetwerk is 220 volt bij 50 Herz. Dit werkt prima samen met de Nederlandse apparatuur.

Drinkwater

Het leidingwater is in Thailand niet van dezelfde kwaliteit als je in Nederland gewend bent. Het is daarom beter om het kraanwater in Thailand niet te drinken. Koop daarom flesjes of flessen mineraalwater. De kosten hiervoor zijn in Thailand enorm laag. Denk aan bedragen vanaf 10 Baht voor een halve liter koel drinkwater. Je kunt dit kopen bij winkels (bijvoorbeeld de 7-Eleven) of bij de vele straatverkopers die je in dorpen, steden en bij de stranden aantreft.

Schoenen uit

Bij het betreden van tempels en Thaise woningen is het gebruikelijk om de schoenen uit te doen. Hieronder vallen ook slippers. Deze laat je buiten bij de deur of voor de trap staan. Bij tempels staan er buiten soms speciale open kasten waar schoenen ingezet kunnen worden.

Nu je dit weet, zorg je er waarschijnlijk voor dat je geen sokken met gaten inpakt voor jouw vakantie naar Thailand.

schoenen uit

Taal

De officiële taal van Thailand is Thai. Vanwege de complexe tekens en lastige klanken is deze taal voor Nederlanders niet zo maar eventjes op een paar dagen aan te leren. De basiswoorden kun je natuurlijk wel al uit je hoofd proberen te leren, maar het voeren van een complete conversatie in het Thai vergt wat meer kennis en ervaring. Met Engels kun je je redelijk redden in Thailand. In de betere hotels, restaurants, bars en winkels spreekt het personeel over het algemeen redelijk tot goed Engels. Ook op de luchthavens is het vaak geen probleem. Taxichauffeurs en tuktukchauffeurs hebben vaak wel wat meer moeite met Engels, zeker als het aankomt op het aanduiden waar je naartoe moet. Foto’s laten zien op je mobiele telefoon of in een reisgids helpt vaak al. Vaak bieden hotels en excursiebedrijfjes ook een Thaise beschrijving van waar je naartoe moet, zodat je die aan de chauffeur kunt tonen.

Tijdsverschil

Thailand ligt in een andere tijdzone dan Nederland, waardoor je in Thailand altijd met een tijdsverschil te maken krijgt. Hoeveel dat is, hangt af of het bij ons zomertijd of wintertijd is. Thailand kent geen zomertijd en wintertijd, vandaar dat het tijdsverschil tussen Thailand en Nederland uiteen kan lopen.

Tijdens onze wintertijd is het in Thailand 6 uur later dan in Nederland.
Tijdens onze zomertijd is het in Thailand 5 uur later dan in Nederland.

De zomertijd begint op de laatste zondag van maart. Om 02:00 uur wordt de klok dan een uur naar voren gezet. De wintertijd gaat in op de laatste zondag van oktober. Om 03:00 uur wordt de klok dan een uur teruggezet.