THAILAND TIP 10: TYPISCH THAILAND

Bij het ontdekken van Thailand hoort ook het kennismaken van zaken die je als typisch Thailand mag betitelen. Wat maakt Thailand tot wat het is? Welke culturele en sociale aspecten zijn typisch Thais of worden in ieder geval als dusdanig beschouwd? Welke producten komen uit Thailand of zijn in Thailand zo populair dat toeristen deze als typisch Thais ervaren?

Wij hebben op deze pagina een aantal dingen beschreven die als typisch Thailand of in ieder geval typisch Zuidoost-Azië gezien kunnen worden.

Vollemaansfeesten

In ons overzicht van typisch Thailand mogen de Full Moon party’s niet ontbreken. Het fenomeen is nog niet eens zo heel oud en uitgevonden door rugzaktoeristen. In Ko Phangan kwam een groep backpackers erachter dat de maan enorm veel was tijdens volle maan. Zelfs zoveel dat de maan vanaf de zee de stranden nog goed verlichtte. Om dit fenomeen te vieren besloten ze om een feestje te organiseren en dit was het begin van de vollemaansfeesten. Het feest vangt aan vanaf het moment dat het begint te schemeren en de maan zichtbaar wordt. Uit alle hoeken verschijnen ineens feestgangers. Het protocol van de maanfeesten, voor zover je bij zo’n festiviteit kunt spreken van een protocol, begint met het eten en drinken. Naarmate het donkerder wordt gaat de muziek harder en is de drank in de man of de vrouw, of een specifiek ander gender. De mensen worden wat losser en beginnen te dansen.

Elk maanfeest heeft zo zijn eigen muziekstijlen; dit kan van reggae tot techno gaan. Wat ook typisch is voor deze feesten is dat iedereen uit een emmer dringt, een zogeheten bucket. Deze emmertjes doen een beetje denken aan de emmertjes waar je vroeger als klein kind zandkastelen mee bouwde op het strand Dit zijn kleine emmertjes waar vaak mierzoete frisdrank met alcohol door elkaar wordt gemixt. Naast het vele gebruik van alcohol wordt er ook veel drugs gebruikt op deze wijze. Dit is gelukkig geen verplichting, want de straffen op het gebruik van drugs in Thailand zijn vrij pittig en kunnen je vakantie in het land enkele jaren verlengen. Deze vakantie is dan niet meer zo comfortabel en vaak moet je de ruimte waar je slaapt, eet, drinkt en je ontlasting doet delen met tientallen anderen. Drugs is wel vrij gemakkelijk te krijgen dus, maar wij raden dit toch ten zeerste af. Hou het netjes en heb eerbied voor de Thaise normen en waarden.

Thaise massage

De nuat phaen boran is één van de dienstverleningen die tot ver buiten de Thaise landgrenzen bekend is. Voor een Thaise massage zou je ook gewoon naar Den Haag of Dordrecht kunnen. Toch is de traditionele Thaise massage natuurlijk net wel even anders dan het beeld wat we er hier van hebben. Deze van oorsprong 2500 jaar oude geneeskunst is al eeuwen een manier waarop de Thaise mensen ziekte en onbalans uit lichaam en geest proberen te verdrijven.

Een traditionele Thaise massage bestaat uit spirituele ondersteuning, voedingsondersteuning, kruiden en natuurlijk massage. Van deze Thaise massage zijn dan ook de twee stromingen, de noordelijke en de zuidelijke variant. Deze zuidelijke variant wordt ook wel Bangkokstijl genoemd en is het meest bekend. De Bangkok stijl is wel wat pijnlijker dan de noordelijke variant. Tijdens de massage wordt het lichaam in verschillende yogaposities gebracht door de masseur. Op deze manier tracht de masseur blokkades nog los te maken en stress uit het lichaam te laten vloeien. Uiteindelijk stimuleert de Thaise massage de bloedsomloop en het lymfesysteem, waardoor de ontvanger meer energie krijgt. Het is dan ook aan te raden om tijdens je bezoek aan Thailand een Thaise massage te ondergaan. Voor omgerekend een paar euro kun je al een massage krijgen.

Wat betreft de ‘happy ending’ zijn er natuurlijk genoeg massagesalons die ook dit deel van de massage aanbieden, maar vaak worden dit dan erotische massages of seksmassages genoemd. Mocht je hier niet naar op zoek zijn, dan ga je het beste een wat nettere massagesalon in, maar daar is ook nog altijd de kans dat de masseuse vraagt of je een ‘happy ending’ wil omdat ze op deze manier wat extra fooi kan krijgen. Natuurlijk kun je altijd kiezen om ook al voor de dienstverlening die ze normaal doet een goede fooi te geven, zodat ze niet per se deze handeling hoeft te doen. Uiteindelijk is het aan jezelf om dat te bepalen.

Thaise massage

Oplichting

Net als in veel andere toeristische bestemmingen zijn er in Thailand ook oplichters actief. Als je Thailand bezoekt krijg je al snel het gevoel dat je welkom bent en dat er mensen te vertrouwen zijn. In de meeste gevallen is dat natuurlijk ook zo, maar er zijn natuurlijk altijd mensen die van deze situatie misbruik maken. Om deze reden is het altijd goed als er een behulpzame onbekende Thai op je afkomt om waakzaam te zijn. Al is het negen van de 10 keer niks en blijkt het inderdaad gewoon een behulpzame taai te zijn die graag een toerist wil helpen. Toch is er een kans dat je te maken hebt met een slinkse vorm van oplichting.

Een bekende vorm van oplichting in Thailand, en specifiek in Bangkok, is wanneer je het Grand Palace wilt bezoeken. Dit prachtige domein waar we het in onze top tien van Thailand natuurlijk over hebben is volledig ommuurd en daardoor lijkt het vanaf veel kanten alsof het niet toegankelijk is. Er kan dan dus iemand op je afkomen die vertelt dat het gesloten is, maar dat hij je wel even naar een andere leuke tempel wil brengen. Deze mensen kun je het beste negeren, want op het moment dat je met hem meegaat krijg je misschien wel een leuke excursie, maar word je vooral langs werklieden en winkeltjes gebracht waar de beste man commissie krijgt. Ook moet je oppassen wanneer juwelen of edelstenen koopt. Voor de meeste mensen is de kennis aangaande deze materie niet zo groot en zullen oplichters je vrij gemakkelijk om de tuin kunnen leiden. In het gunstigste geval krijg je echte stenen en juwelen maar betaal je teveel, en in het ongunstigste geval krijg je gewoon nepspul.

Geld wisselen doe je best ook niet op straat, want de alom bekende wisseltruc wordt hier ook regelmatig uitgevoerd en dan heb je gewoon een pak papier gekocht voor veel te veel geld. Het geld wisselen in winkeltjes kan ook op deze manier gebeuren, probeer daarom altijd zo constant mogelijk te betalen. Naast deze specifieke vormen van oplichting zijn er natuurlijk ook de gauwdieven en de zakkenrollers waar je altijd voor moet oppassen. Deze werken vaak ook in groepen waarbij een of meerdere mensen je afleiden, terwijl de ander snel je portemonnee uit je broek weggemoffeld.

Thaiboksen

Een bekende oude sporttraditie in Thailand is het thaiboksen. Deze vechtsport wordt al eeuwenlang beoefend en is heel populair onder de Thaise bevolking. Van oorsprong is deze vechtsport afgeleid van een gewapende vechtkunst. Tijdens de gevechten mogen de vechters gebruikmaken van vuisten, ellebogen, knieën en benen. Het mag misschien lijken of alles is toegestaan, maar dat is niet zo. Het thaiboksen is ook nauw verwant aan het kickboksen. Goede kickboksers kunnen ook heel goed thaiboksen. Door heel Thailand worden er thaibokswedstrijden georganiseerd die je kunt bezoeken. Dit geeft een aparte sfeer en je zult zien dat vooral vaak jonge jongens met elkaar in gevecht gaan, want een goeie thaibokser heeft aanzien. Voor veel jonge mensen is dit dus een manier om de maatschappelijke ladder te bestijgen.

Thaiboksen

Tuktuk's

Een bekend vervoermiddel in Zuidoost-Azië, dus al niet anders in Thailand, is de tuktuk. Deze uit de klauwen gegroeide scootertjes met een overkapping kunnen meerdere passagiers vervoeren en zijn aanwezig in vrijwel alle steden in Thailand. Vaak worden de tuktuk’s ook uitbundig versierd, waardoor ze exotisch ogen. Als toerist wil je toch zeker een keer in een tuktuk hebben gezeten wanneer je bijvoorbeeld in Bangkok bent. Bovendien is het een beter alternatief dan bijvoorbeeld de riksja, waarvan de bestuurder moet zwoegen om zware westerlingen van A naar B te brengen.

Longtail boten

In heel zuidoost Azië kom je deze typische boten tegen; zo ook in Thailand. Wat kenmerkend is voor deze boten is dat ze niet diep in het water liggen en worden aangedreven door een buitenboordmotor waarvan de aandrijfpropeller aan een lange staaf zit die vervolgens flexibel kan worden gebruikt. Dit is dan de staart van de boot en ook de reden waaraan deze boten hun naam te danken hebben. De schepen worden gebruikt op zowel binnenwateren als aan de kust en kunnen bijna overal komen. De longtail boten zijn ook vaak de schepen die toeristen naar eilanden brengen. Vaak hebben deze versies van de boot ook een overkapping, zodat de toerist in de schaduw zit. Let ook op hoe mooi sommige boten mooie beschilderingen hebben.

Longtail boten

Ladyboy-shows

Iets anders wat specifiek Thais is, zijn de ladyboys. Eigenlijk zijn deze op te delen in twee categorieën. De eerste is de meer travestiet-achtige versie. Hier kun je duidelijk zien dat je met een man te maken hebt. De ander categorie heeft ook wat lichamelijke veranderingen ondergaan waardoor ze vaak op een jonge vrouw lijken en niet snel herkend zullen worden als zijnde iemand die eigenlijk mannelijke geslachtseigenschappen heeft. Als op een leuke manier kennis wilt maken met deze voorlopers binnen de gender neutrale discussie is een ladyboy-show een leuke manier.

Songkran

Het Thaise nieuwjaar heet Songkran. Hoewel in Thailand sinds 1940 op 1 januari het nieuwe jaar begint wordt Songkran gevierd op 13 april. Vaak wordt een bezoek gebracht aan oude familieleden en wordt er flink feestgevierd. In de grotere steden duurt het nieuwjaarsfeest vaak wel drie dagen. Het wordt ook wel het feest van het water genoemd, omdat in deze drie dagen iedereen elkaar nog nat mag gooien. Ook de monniken staan stil bij dit nieuwe jaar door de boeddhabeelden schoon te maken en kleine dieren uit kooien te bevrijden. Oudere familieleden en leraren worden geëerd door de jongere generatie. Dit doen de jongeren door met de handpalmen tegen elkaar geparfumeerd water over de handen van de ouderen te gieten. Men gaat ervan uit dat wanneer ze dit doen dat ze een goede gezondheid krijgen en een lang leven van welvaart.

Er is enige voorzichtigheid aan te raden tijdens deze periode. Het worden vaak ook de zeven gevaarlijke dagen genoemd. Tijdens deze feestelijke periode drinken veel mensen alcohol, maar nemen ze ook gewoon weer aan het verkeer. In de week van het nieuwe jaar gebeuren vaak meer dan 4000 ongelukken, meestal gedaan door dronken bestuurders. Wees dus voorzichtig in het verkeer.

Songkran