THAILAND TIP 9: NATIONALE PARKEN

Thailand heeft veel meer te bieden dan prachtige stranden. Het groeizame tropische weer zorgt ervoor dat de natuur in Thailand op veel plekken overweldigend is. Natuurliefhebbers kunnen flinks wandeltochten maken of excursies ondernemen naar fraaie natuurparken. Sommige van de nationale parken vind je landinwaarts, maar er zijn ook nationale parken die zich in de zee concentreren. Zo is het Ang Thong National Marine Park een nationaal park dat deels uit zee en deels uit eilanden (42 stuks) bestaat. Het is een combinatie van groene natuur met witte stranden en een onderwaterwereld die tot de betere duik- en snorkelplekken van Thailand behoort.

Op deze pagina bieden we informatie over de nationale parken van Thailand die je zeker zou moeten overwegen als je je reis naar Thailand aan het plannen bent. Of als je juist compleet zonder planning door Thailand aan het reizen bent en ter plaatse zoekt naar interessante plekken waar je optimaal van de natuur kunt genieten.

Similan Eilanden

In totaal bestaan de Similan eilanden uit elf eilanden. Dit kleine eilandengroepje wordt erkend als één van de mooiste van Thailand en zelfs van de wereld. De eilanden liggen aan de westkust in de Andaman Zee. In totaal zijn tien van de elf eilanden onbewoond. Alleen Koh Similan heeft inwoners in de vorm van mensen. Het hele gebied van deze kleine archipel is een nationaal park waarbij zowel het land als de onderwaterwereld erg mooi zijn. Voor zolang het duurt is dit gebied ook nog niet zo toeristisch. Daardoor kun je ook nog in relatieve rust genieten wanneer je hier doormiddel van een boot langs de eilanden vaart en zo nu en dan de eilanden bezoekt.

De tien eilanden die niet bewoond zijn en het bewoonde eiland bieden een grote diversiteit. Vaak hebben ze wel prachtige stranden en goede duiklocaties gemeen. De gerenommeerde mediaplatformen National Geographic, Discovery en Lonely Planet zijn het er allemaal over eens dat de Similan eilanden een absoluut paradijselijke bestemming zijn met uniek natuurschoon.

Ao Phang Nga

Het nationale park van Ao Phang Nga mag niet in ons overzicht ontbreken. Hier vind je enkele van de mooiste granieten rotsen die uit het water tevoorschijn komen. Dit doet werkelijk sprookjesachtig aan. In totaal beslaat het park een oppervlakte van onderen bij 400 km². Het park is te vinden in het zuidwesten van Thailand aan de Andaman Zee. Het hele stuk bestaat uit 42 eilanden waarvan het eilanden Phing Kan zeker niet gemist mag worden. Wellicht dat sommige mensen dit eilanden nog herkennen uit de beroemde James Bond film ‘The man with the golden gun’. Om deze reden wordt het in de volksmond ook wel het ‘James Bondeiland’ genoemd. Letterlijk vertaald betekent de naam van deze eilanden heuvels die tegen elkaar aanleunen.

Sinds 1998 is het verboden voor toeristische boten op het kleine stukje rots genaamd Ko Tapu tot dichtbij te benaderen. Op deze manier probeert men de erosie zoveel mogelijk te vertragen. De beboste eilanden met steile oevers mogen wel benaderd worden. Deze zijn zeker de moeite van het bezoeken waard en hebben allemaal hun charme. Een rondvaart in dit nationaal park zal je zeker niet tegenvallen.

Ao Phang Nga

Khao Yai

Het nationaal park Khao Yai ligt centraal in Thailand en is opgericht in 1962. Door de ligging midden in de jungle ben je in een prachtige groene omgeving vol met prachtige dieren en planten. Oorspronkelijk, voordat dit als nationaal park werd uitgeroepen, woonden er boeren in dit gebied. Deze zijn vanaf 1962 rondom het park gehuisvest. In totaal telt het park een oppervlakte van 2168 km². Meerdere provincies bevinden zich dan ook in dit gebied. Ook ligt het park vrij hoog. De ingang van het park ligt op een hoogte van 400 meter, maar de meeste delen komen hoger dan 1000 meter. De prachtige begroeiing van het regenwoud wordt nog vervolmaakt met een enorme diversiteit aan dieren, zoals tijgers, beren, olifanten, makaken, gibbons, herten, wilde zwijnen, honden, en diverse soorten katten. Ook kun je hier de neushoornvogel spotten. Ook de gerelateerde dubbel neushoorn voor leeft in dit gebied. Een bezoek aan dit nationale park is een fantastische ervaring en brengt je dichter bij de natuur.

olifanten in Khao Yai

Khao Sok

in het zuidwesten van Thailand ligt het park Khao Sok. Dit park werd opgericht op 22 december 1980 en heeft een oppervlakte van 739 km². Dit park is onder andere zo uniek omdat hier nog oerbos is, maar je vindt er ook nog wat regenwoud dat diverser en ouder is dan het regenwoud in het Amazonegebied. Ook het stuwmeer heeft een prominente plaats in het park. De dam die dit meer veroorzaakte werd in 1982 gebouwd en ligt bij de Khlong Saeng. Een van de grote trekpleisters van dit park is ongetwijfeld de Rafflesia kerrii. Deze bloem, die familie is van het geslacht Rafflesia is de op één na grootste bloem ter wereld. De bloem kan wel een diameter hebben van 90 centimeter.

Enkele dieren die je tegen het lijf kunt lopen zijn de Aziatische olifant, sambars, luipaarden, tapirs, dwergherten en slangen als cobra’s en pythons. Ook zijn er nog zeer veel soorten apen, andere reptielensoorten, insecten, vleermuizen en zeer veel vogels.

Ang Thong National Marine Park

Bij het Ang Thong National Marine Park, dat een oppervlakte heeft van ruim 100 km², bestaat slechts een kleine 20 km² uit land. Voor de rest is het zee in dit marinepark. Een groot deel van de schoonheid van dit natuurgebied ligt dan ook onder de zeespiegel. De 42 eilandjes liggen allen redelijk centraal bij elkaar. Het contrast tussen zee en eilanden is prachtig en de eilanden zijn ook hebben unieke flora en fauna. Een van de mooiste plekken is lagune Ko Mae Ko. Veel van de eilanden kun je betreden en hebben prachtige uitkijkpunten. Het park is te vinden aan het oosten van Thailand en bestaat sinds 1980.

Doi Inthanon

Het nationale park Doi Inthanon is te vinden in het district Mae Cheam, in het noorden van Thailand. Vooral het nevelwoud en veengebieden zijn hier uniek. Ook dit park ligt vrij hoog. Het laagste punt ligt op 800 meter, terwijl het hoogste punt bijna 2600 meter boven de zeespiegel komt. Door deze grote hoogteverschillen zijn de klimatologische omstandigheden in het park zeer verschillend en dat levert een grote diversiteit op, in zowel flora als fauna. Het is één van de parken met de meeste vogelsoorten en totaal zijn hier zo’n 383 diersoorten te vinden. Het park is 482 km² groot en is in 1972 opgericht. Het grote hoogteverschil zorgt er voor dat de prachtige waterpartijen en watervallen die in het park zijn gesitueerd. Wanneer je het noorden van Thailand bezoekt is deze locatie een ware aanrader.

Kaeng Krachan

Sinds 12 juni 1989 is het nationale park Kaeng Krachan een feit. Het was het 28e park dat werd gesticht. Het park grenst aan Myanmar en een van de opvallende plekken, naast de prachtige jungle met een uitgebreid flora en fauna, is het stuwmeer Kaeng Krachan dat maar liefst 45 km² groot is. Enkele specifieke landschapstypes die je in dit park tegenkomt zijn naast de tropische regenwouden de zoutwater moerassen. Ook in dit bergachtige gebied zijn twee grote watervallen te vinden die ook erg mooi zijn. Maar liefst 57 soorten zoogdieren en ruim 300 soorten vogels leven in het park. Vaak komen deze uit alle oude hoeken van de wereld; zo zijn er trekvogels uit China en Siberië afkomstig die hier gespot kunnen worden. Voor vogelspotters die met een ‘big year’ bezig zijn kan dit park dus wel tellen. Ook andere dieren als tijgers, de Aziatische olifant, de gibbon, de Aziatische zwarte beer, en het luipaard die voorkomen in dit gebied. Ook de voormalige koning Bhumibol kwam graag in dit park, maar hij mag niet gerekend worden tot de diersoorten die heier voorkwamen.

Erawan

in dit overzicht moet Erawan ook genoemd worden. In 1975 was dit het 12e nationale park van Thailand. Het park is terug te vinden in het westen van Thailand en is door zijn watervallen één van de beroemdste parken van Thailand en ver daarbuiten. De Erawan Falls zijn dan ook de hoofdreden dat vele bezoekers hier naartoe gaan. Groene vijvers staan met elkaar in verbinding en vormen terrassen van water steeds lager zijn. Deze terrassen van water worden met elkaar verbonden door watervallen die werkelijk zo uit een sprookjesboek lijken te komen. Het lijkt ook wel een beetje bewerkt met fotoshop, maar dat is dus niet zo. Ook in dit park zijn natuurlijk de nodige dieren en planten, maar het zijn vooral deze iconische watervallen die dit park de moeite waard maken.

Erawan