THAILAND TIP 3: PHUKET

De Thaise provincie Phuket is samen met Bangkok één van de meest populaire toeristische bestemmingen binnen Thailand. Al tientallen jaren weten toeristen met name het hoofdeiland Phuket te vinden voor een heerlijke strandvakantie waarbij er ook nog voldoende ruimte is voor natuur, cultuur en natuurlijk fantastisch eten. Dat Phuket zo populair is zorgt wel voor een groot nadeel: het is er op veel plekken erg toeristisch en in het hoogseizoen is het er vaak erg druk. Het hoogseizoen begint in december en duurt tot medio april. Vanaf dat moment draait de wind van oost naar west en zijn de stranden minder mooi, is de zee ruwer en neemt de kans op regen serieus toe.

Het episch centrum van het toerisme in Phuket wordt gevormd door een aantal plaatsen en stranden die aan de westkust van het eiland te vinden zijn. Patong Beach is veruit de populairste en drukste bestemming van Phuket. Wie voor rust op vakantie gaat die zou Patong Beach misschien beter kunnen vermijden. Ook plaatsen zoals Karon Beach, Kata Beach en Kamala Beach zijn drukker. Toch zijn er op Phuket wel wat plekken te vinden die rustiger zijn. Sommige stranden zijn zelfs ronduit droomachtig of idyllisch te noemen. Dat komt dan vooral omdat deze stranden meer afgelegen liggen of niet zomaar te bereiken zijn. Dit zijn bijvoorbeeld Banana Beach, Freedom Beach, Laem Singh Beach en Mai Khao Beach.

Phuket

Relatief duur

Prijstechnisch is Phuket niet de beste bestemming die je kunt bezoeken. Vraag en aanbod zorgt ervoor dat je in het hoogseizoen voor accommodaties in Phuket vak de hoofdprijs betaalt. Zelfs de eenvoudigere hotels en de normaliter goedkope hostels zijn in Phuket beduidend duurder dan op heel veel andere plekken in Thailand. Je ziet ook dat men voor eten, drinken en massages meer moet neertellen dan in iets minder drukke plekken in Thailand. Een groot deel van de restaurants wordt hier immers door toeristen bevolkt die vaak wel wat te besteden hebben. Daarnaast is het dagelijks leven voor de Thai die hier wonen en werken ook wat duurder. Het is dan bijna vanzelfsprekend dat de lonen hier ook hoger liggen. Dat zie je als toerist terug in de prijzen.

Duur mag je Phuket echter niet noemen. In vergelijking tot bijvoorbeeld de populaire mediterrane of Caribische strandbestemmingen lach je je hier vaak nog steeds rot om wat je kwijt bent voor je vertier, je eten en je drinken. Pas echter wel op dat je niet opgelicht wordt door tuktukchauffeurs of taxichauffeurs. Die proberen toeristen op grote schaal teveel te rekenen. Spreek daarom heel duidelijk een goede prijs af voordat je instapt.

Plaatsen en stranden

Een van de redenen waarom Phuket zo favoriete bestemming is bij veel toeristen is de combinatie van zon, zee en strand. Enkele van de meest pittoreske en diverse stranden op onze planeet vind je in en rond Phuket. Een van de bekendste stranden is Nai Yang beach. Dit strand maakt deel uit van het nationale park ‘Sirinat National Park’. Een park waar je kunt genieten van prachtige koraalriffen en een grote variëteit aan flora en fauna. Naast al dit natuurschoon is het ook een leuk strand omdat hier ook tijdens het weekend de lokale bevolking graag komt om weer tot rust te komen na een harde werkweek. Het is een levendig strand waar je jezelf niet snel zult vervelen. Eigenlijk is het strand in twee delen op te delen; namelijk een lokaal deel en een toeristisch deel. Op het lokale deel kom je leuke picknickplaatsen, eettentjes en souvenirkraampjes tegen. Op het meer toeristische deel van het strand kun je heerlijk ontspannen liggen op één van de vele ligstoelen onder de parasols. Hier enkele bars en restaurants gesitueerd. Je kunt hier prima snorkelen en duiken.

strand op Phuket

Op Maik Khao Beach kun je je zon-, zee-, en strandbelevenis wel heel apart aanvullen. Dit strand ligt namelijk zeer dichtbij het vliegveld van Phuket. Als je van vliegtuigspotten houdt is dit een prachtige locatie om op het strand te liggen. Wel een beetje lawaaierig, maar dat is lang niet zo erg als je weet dat je de lawaai weet je achter je zult laten wanneer je het strand verlaat. Witte stranden zul je vooral aantreffen op Kamala Beach. Dit strand ligt in een baai dat is omringd met bountywaardig beeldmateriaal; witte stranden met palmbomen dus. Ondanks dat het hier prachtig is, is dit niet één van de drukstbezochte plekken van het eiland. Hierdoor kun je lekker genieten van de mooie omgeving. Bovendien zijn de golven op dit strand ook uitstekend voor mensen die graag surfen. In het dorpje Kamala zelf vind je dan weer leuke restaurantjes en terrasjes die zeer betaalbaar zijn. Dat is ook niet altijd het geval Phuket. Je vindt hier het themapark Phuket Fantasea.

Een van de belangrijkste toeristische centra van het eiland is Patong. De status als toeristentrekker heeft dit plaatsje te danken aan de jaren 80, toen er veel toeristen deze kant op kwamen. Daarmee is het de bekendste en meest geliefde badplaats van Phuket. Het strand van Patong is ongeveer 3 km lang en bestaat uit prachtig zandstrand en pittoreske palmbomen. Het toeristische strand kent veel animatie, waardoor er veel activiteiten mogelijk zijn. In het stadje Patong zelf zijn dan weer tal van hotels, gezellige restaurantjes, winkeltjes en uitgaanscentra. Phuket heeft nog tal van andere leuke plaatsjes en stranden waar het goed toeven is. Denk zo ook is aan Karon Beach, Kata Beach en Rawai Beach; slechts een kleine greep aan de vele stranden en plaatsjes die te vinden zijn.

Patong

Bezienswaardigheden

Het eiland Phuket heeft naast de vele stranden ook nog tal van andere leuke bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te zien. Zo zijn er de beroemde viewpoints van waar je prachtige uitzichten hebt. Deze viewpoints zullen we hier nog apart behandelen. Mensen die graag wat cultuur willen snuiven kunnen de witte Boeddha bezichtigen. Dit doen ze het beste in de ochtenduren, want dan schijnt de zon in zijn gezicht en dat geeft mooie plaatjes en prachtige foto’s. Dit enorme beeld is 45 meter hoog en bedekt met marmer. Het beeld zelf is uit een berg gehouwen en kijkt uit over het eiland en zijn omgeving.

Het natuurschoon op het eiland is zeker de moeite waard om nader te exploreren. Het brengt je naar de mooiste plekjes met bijvoorbeeld prachtige watervallen. Op deze pagina zullen we nog een aantal van de mooiste watervallen nader toelichten. Ook de oude stad van Phuket is prachtig om door rond te lopen, zeker als het al donker is en gezellige lichtjes en geuren van voedselkraampjes je helemaal in de sfeer brengen. Als je een balletje wilt trappen met de lokale bevolking, dan kan dit in Chaloem Phrakiat Park. In dit park komen namelijk veel van de lokale mensen om hier even lekker aan de drukte van Phuket ontsnappen. Naast voetballen kun je hier ook samen met groepjes mensen badmintonnen of aerobics doen. Dit is een leuke manier om met de lokale bevolking in contact te komen.

Wat zeker niet overgeslagen mag worden tijdens je bezoek aan Phuket is een van de vele bootexcursies die je langs de mooiste plekjes brengen op en rond het eiland.

bezienswaardigheden op Phuket

Uitzichtpunten

De uitzichtpunten op Phuket zijn fenomenaal. Dit heeft mede te maken met het feit dat het een schiereiland is waardoor je mooi over het water van de zee en het landschap kunt kijken. Enkele van de mooiste uitzichtpunten zijn onder andere Wind Mill Viewpoint, Karon Viewpoint en Phromthep Cape. Om maar met deze laatste te beginnen, want dit is zeker voor verliefde stelletjes één van de meest romantische plekken van het eiland. Vanuit dit punt heb je een prachtig uitzicht wanneer de zon langzaam uitdooft in de oceaan. Er zijn geen mooiere plekken Phuket om de zonsondergang te bewonderen.

Vanaf Karon Viewpoint heb je een prachtig uitzicht over enkele van de mooiste witte stranden; namelijk Kata Noi, Kata en Karon. Vroeger werd dit punt ook wel de drie strandenheuvel genoemd.

Wind Mill viewpoint mag zeker niet ontbreken in ons overzicht van uitzichtpunten. Alleen al de wandeling naar dit uitkijkpunt is adembenemend mooi en brengt je naar de mooiste plekjes. Uiteindelijk wordt deze tocht beloond met een prachtig uitzicht over Yanui Beach en een klein eiland dat niet ver uit de kust voor dit strand ligt. Een ander voordeel van dit uitzicht is dat het relatief dichtbij het strand ligt en daardoor goed te combineren is voor een actief momentje tijdens je strandbezoek.

uitzichtpunt op Phuket

Watervallen

Het groene eiland Phuket is, naast dat er veel regen valt in de regentijd, ook groen omdat er veel waterbronnen aanwezig zijn. Dit betekent dus ook dat het ruige landschap enkele van de leukste en mooiste watervallen herbergt. Het is toch een heerlijk idee om ergens bij een verlaten waterval een douche te pakken die wordt aangeboden door de natuur. In een mooi natuurpark ligt Bang Pae Waterfall. Het leuke van deze waterval is dat het lijkt alsof je een andere dimensie binnenkomt. Het is als het ware een natuurcomplex, een bouwwerk van open lucht.

Een andere mooie waterval is Ton Sai Waterfall. Deze relatief kleine waterval is juist zo interessant omdat ze wat kleiner is. De kans dat je hier een grote massa watervalbewonderaars tegen komt is wat kleiner. Daarmee is deze waterval een prima locatie om verkoeling te zoeken in combinatie met rust en relatieve privacy. Een mooi paradijselijk plekje die op enigerlei moment wellicht voor jezelf kunt claimen. Dan ben je toch even de koning van de jungle.

Een bekende waterval op Phuket is Kathu Waterfall. Deze wat kleine waterval is vooral indrukwekkend tijdens de regentijd. Het regenseizoen is van juni tot en met november en dan is deze waterval goed gevuld en kun je daar heerlijk onder staan. Wel moet je rekening houden met het feit dat het niet makkelijk is om deze waterval te bereiken. De weg naar de top van de waterval is een redelijk zware onderneming.

Meer Phuket

Phuket bezienswaardigheden top 10
Phuket fotoreportage
Phuket voor beginners
bijzondere plaatsen in Phuket