THAILAND TIP 5: AYUTTHAYA

Ayutthaya is een stad dat gelegen is in het centrale deel van Thailand. Ayutthaya bestaat uit twee delen. Ten eerste is er de moderne stad Ayutthaya waar een kleine zeventigduizend inwoners leven. Daarnaast is er ook nog de historische stad Ayutthaya waar tegenwoordig niemand meer woont, maar wat vroeger de hoofdstad was van het voormalige Koninkrijk Ayutthaya dat rond het jaar 1350 gesticht is. Toen het Birmese leger Ayutthaya in 1767 vernietigden was het gedaan met de belangrijke rol die de stad had. De ruïnes zijn bewaard gebleven in een gebied dat tegenwoordig bekend staat als het Historisch Park Ayutthaya. Deze plek staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het behoort tot de belangrijkste historische plekken binnen het hedendaagse Thailand.

Geschiedenis van Ayutthaya

De geschiedenis van Ayutthaya begint halverwege de veertiende eeuw. Toen bleek Siamese staat behoefte had aan een centraal gelegen stad. De vallei van de rivier de Menam was hiervoor de ideale locatie. Het Koninkrijk Lopburi zorgde uiteindelijk dat deze Siamese staat deel ging uitmaken van het rijk. Doordat deze staat expandeerde naar het zuiden verplaatste steeds meer tai-sprekende volkeren zich zuidwaarts. Een van de mensen die zich ook zuidwaarts verplaatste was een rijke Chinese koopman en avonturier genaamd U Thong. In 1350 bedreigd een epidemie het hof en daarom werd deze verplaatst naar de vlakte van de Menam. Hier werd op een eiland in de rivier de nieuwe hoofdstad Ayutthaya gesticht. De naam Ayutthaya verwijst naar het in Noord-India gelegen Ayodhya. Dit was de stad van Rhama, één van de bekende goden uit het hindoe-epos Ramayana. Vanaf dat moment nam U Thong een koninklijke naam aan, namelijk Ramathibodi. Hij was koning van 1351-1369.

… lees verder over de geschiedenis van Ayutthaya

Ayutthaya Historisch Park

Het gebied van de oude hoofdstad Ayutthaya en het daarbij gelijknamige horende Koninkrijk staat tegenwoordig bekend onder de naam Ayutthaya Historisch Park. Dit park mag zich terecht sinds 1991 laten vermelden als werelderfgoed op de lijst van UNESCO. Dit historische park is zeer interessant, omdat je veel meer te weten komt over dit oude rijk. In het gebied liggen meerdere tempels en paleizen verscholen. Een van deze tempels die we toch wel even willen noemen is Wat Na Phra Meru. Deze tempel ligt aan de noordoever van de Lop Buri rivier en staat bekend als één van de best bewaarde tempels van het oude koninkrijk. Natuurlijk zijn er nog meer tempels die de moeite van het vermelden waard zijn, maar de belangrijkste zullen we apart behandelen. Een van de paleizen in dit historische park is het zomerpaleis Bang Pa-In. Al met al dus een zeer interessant historisch plek voor zowel liefhebbers van cultuur als liefhebbers van natuur.

Ayutthaya

Wang Luang

Vrij vertaald betekent Wang Luang ‘koninklijk paleis’. Dit paleis was dan ook de residentie van de koning van Ayutthaya. Vaak wordt deze ook wel het oude paleis genoemd, omdat er ook een koninklijk paleis in Bangkok is. Het huidige paleis in Bangkok is ook geïnspireerd op de stijl van Wang Luang. Het paleis is gesitueerd in het noordwesten van de oude stad Ayutthaya en dateert uit de vijftiende eeuw. Wanneer je Ayutthaya bezoekt zal je ook zeker dit paleis moeten bezoeken. Dit behoort namelijk tot één van de hoogtepunten van het oude koninkrijk. Op het domein van het paleis zijn enkele mooie bezienswaardigheden. Zo wordt de Suriyat Amarin paviljoen opgesierd door een viervoudige geveltop in Siamese stijl. Deze gevel was zo hoog opgebouwd dat de koning de boten op de rivier kon observeren. Het gebouw Sanphet Prasat was één van de belangrijkste en grootste zalen die de koning gebruikte om gasten te ontvangen tijdens officiële staatsaangelegenheden.

Naast deze eerdergenoemde gebouwen zijn er nog vele andere bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld het wapenpaviljoen. Dit was een ruimte die oorspronkelijk werd gebruikt voor gevechtsoefeningen. Niet alles is nieuw aan dit paleizencomplex. Zo is de houten Tri Muk een replica van een paviljoen dat oorspronkelijk was gebouwd onder het bewind van koning Rama V. Het mag duidelijk zijn dat houten gebouwen in deze omgeving niet het eeuwige leven hadden, maar de replica is geheel op basis van de oude architectuur opgebouwd.

Wat Phra Mahathat

De belangrijkste tempel van Ayutthaya is Wat Phra Mahathat. Het tempelcomplex vormt het centrum van het Koninkrijk. Dit complex werd dan ook niet veel later na de stichting van de stad gebouwd in 1374. Verschillende koningen hebben in de loop der jaren het tempelcomplex steeds verder uitgebreid waardoor het steeds indrukwekkender werd. De eerste Nederlander die al schreef over dit fantastische grote tempelcomplex was Jeremias van Vliet. Deze uit Schiedam afkomstige man was lid van de Verenigde Oost-Indische compagnie en was in deze hoedanigheid directeur van het VOC-handelskantoor in Ayutthaya. Vandaar dat hij ook bevindingen over dit complex kon optekenen. Hoewel complex al een oorsprong heeft in de veertiende eeuw dateren de meeste restanten uit de zeventiende en achttiende eeuw.

In tegenstelling tot de stad is het tempelcomplex de verwoesting van de Birmezen in 1767 redelijk bespaard gebleven. Tegenwoordig zijn er nog veel pagodes te bewonderen en ook enkele chedi’s. Als je het complex bezoekt moet je ook zeker even naar de ruïnes van de Grote Prang kijken. Tot 1911 was deze prang nog in goede staat, maar toen stortte hij in. Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw wordt ervoor gezorgd dat het complex niet verder in verval raakt door het uitvoeren van restauratiewerkzaamheden. Wanneer je nu door het complex dwaalt zie je her en der verspreid nog boeddhabeelden en prachtige restanten van bouwwerken. Hiermee krijg je een indruk van wat hij vroeger ooit te beleven was.

Wat Phra Mahathat